کودک ٣ تا ٥ ساله
٣ تا ٥ ساله
خانه > بازی ویادگیری > ٣ تا ٥ ساله

کودک در این سن با ثبات تر و قابل پیش بینی تر و کمتر خود محور است. کودک می تواند تقسیم کار را درک کند، اسباب بازی هایش را خودش جمع کند و به شما در امور خانه واقعا کمک کند. کودک واقع بین می شود و وسایل بهتری برای بازی اش طلب می کند. او کنترل بیشتری بر احساسات خود دارد. در این دوره از تشویق و حمایت و همبازی شدن با کودک غافل نشوید.



رشد جسمانی
هماهنگی حرکتی ایجاد می شود.
رشد شناختی
خیال پردازی کودک، قدرت حافظه و پرسشگری کودک افزایش می یابد.



کودک در این سن چگونه بازی می کند؟

کودک با همسالان بازی های گروهی و تعاملی انجام می دهد. کودک تمایل به تولید بازی های جدید دارد. نقاشی کردن برای کودک بسیار مهم است و مهارت نقاشی کودک نیز پیشرفت می کند. می تواند یک صورت بکشد، مربع و مثلث و ... کودک می تواند لی لی کند.




هر کودکی به روش و زمان منحصر به فرد خود به توانایی های رشد و توسعه دست پیدا می کند. موارد ذکر شده در این وب سایت تنها به عنوان یک راهنما ارایه شده است. در صورت داشتن هرگونه سوال لطفا با مشاور کودک خود تماس بگیرید.




انواع اسباب بازی مناسب این گروه


 مهارت های حرکتی ظریف و دقیق، عامل مهمی در مهارت های دستی کودکان هستند. کودکان برای خوب نوشتن و مداد در دست گرفتن و همه ی کارهای مهم دیگری که در طول زندگی انجام می دهند نیاز به ماهر شدن در مهارت های دستی دارند.


 این مهارت ها در طول دوران کودکی و در بازی های روزمره به وجود می آیند و رشد می کنند. 


شاید بزرگسالان زیادی را دیده باشید که نمی توانند کار های ظریف را انجام دهند. مثل فردی که نمی تواند وسایل خودش را (که نیاز به تعمیرات اساسی ندارند) دستکاری و تعمیر کند، فردی که حتی نمی تواند به خوبی اتاق، خانه و یا محل زندگی خود را تمیز  کند و بسیاری مثال های دیگر که یا به طور حتم دیده و یا شنیده اید و یا احتمالا خودتان هم با آن درگیر باشید.


 این افراد مهارت های حرکتی خام و غیر ماهرانه ای دارند. مهارت هایی که خیلی ساده در کودکی قابل ایجاد و پرورش هستند. 
بنابراین باید ضرورت تلاش و کمک به کودک برای کسب مهارت های حرکتی ظریف را متوجه شده باشد.


رشد و آموزش در سالهای کودک در همه ی حیطه ها و نه فقط در مورد رشد حرکتی ظریف کودکان، موجب یادگیری بیشتر و موفقیت کودک در همه ی حیطه های زندگی اش خواهد شد.

کودکان جستجوگر و تلاشگر اند و با در اختیار داشتن اسباب بازی ها و  لوازم مناسب خودشان برای رشد خود اقدام می کنند.

اسباب بازی هایی که در این دسته پیشنهاد می گردد، علاوه بر سایر فوایدی که دارند، به ایجاد و پرورش مهارت های حرکتی ظریف در کودکان کمک زیادی می کند.

هماهنگی چشم و دست مهارتی است که به کنترل هماهنگ حرکت چشم و حرکت دست، و نیز پردازش اطلاعات دیداری به منظور هدایت دست برای دستیابی و گرفتن اشیاء اطلاق می شود. 


 در واقع این مهارت هماهنگی حرکت چشم و دست برای انجام یک کار خاص است. این مهارت به ویژه برای ورزشکاران، هنرمندان (به ویژه نوازندگان)، افرادی که بازی کامپیوتری می کنند و تایپیست‌ها بسیار اهمیت دارد.


 اما خیلی پیش از آن، این مهارت برای انجام بازی دقیق اهمیت دارد. چرا که کودک در بازی آموزش هایی برای آینده میبیند. قوی شدن اتصالات مغزی و پیامرسان های چشم و دست هوش عمومی کودک را افزایش خواهد داد.


در این سن این اسباب بازی ها، به شرط استفاده ی صحیح می توانند در این امر به کودک کمک کنند.

 داشتن مهارت های اجرایی سطح بالا و پیشرفته زمینه ی موفقیت تحصیلی و موفقیت در زندگی را برای هر فردی فراهم می کند. یکی از مهارت های اجرایی که تعریف آن در صفحه ی ابتدایی بازی و یادگیری آمده است مهارت بازداری از پاسخ می باشد. باز داری از پاسخ یعنی مهارت تفکر کردن قبل از عمل و توانایی کنترل کردن رفتارها و اعمالی که نباید در زمان یا در مکانی انجام شوند.


این دسته از اسباب بازی ها به کودک این امکان را می دهند کهقبل از عمل کردن تفکر کند و ابتدا بر کاری که انجام می دهدتمرکز کافی به دست بیاورد و هیجانی عمل نکند چرا که نتیجه ی کارش از بین می رود. دومینو(علاوه بر سایر فوایدی که برای کودکان دارد) برای کودکان بزرگتر از سه سال و بازی با مکعب ها برای کودکان کم سن تر همین کاربرد را دارد. اگر کودک در استفاده از این اسباب بازی ها و اسباب بازی هایی همانند آن بخواهد با هیجان و بدون کنترل و فکر قطعات بازی را در کنار هم بچیند کارش به نتیجه نخواهد رسید..
 کودک خود را برای انجام این بازی ها تشویق و حمایت وراهنمایی کنید. با کودک بازی کنید. احتمالا خود شما هم از بازی هایی که با هدف بازداری از پاسخ باشد لذت و استفاده خواهید برد.

انعطاف پذیری یک مهارت اجرایی است. یعنی یکی از کارکرد های مهم مغز انسان که برای موفقیت در زندگی روزمره به شدت مورد نیاز ماست. به کارهایی که در طول هفته انجام میدهید و بهانتظاراتی که از اطرافیان، همکاران و مردم دیگر دارید فکر کنید! خواهید دید که بسیاری از انتطاراتی که شما از دیگران در انجام کارهایشان دارید و انتظاراتی که دیگران از شما دارند نیاز به مهارت انعطاف پذیری دارد!


 شما به عنوان والدین می توانید انعطاف پذیری را به کودکتان در طول روزها و سالها به طور عملی نشان بدهید.


 اگر با او بازی می کنید هر بار به شیوه ی جدیدی آن بازی را انجام دهید. و از کودک بخواهید که در برخورد با اسباب بازی هایش همین روش را داشته باشد.


 دومینو ها همیشه برای ردیف کردن نیستند. می توانید از دومینو به عنوان امتیاز در بازی ای دیگر استفاده کنید. با استفاده از خلاقیت خودتان می توانید موارد زیادی به این صورت پیدا کنید. اسباب بازی هایی که برای بازی کردن با آنها چند روش مختلف وجود دارد که کودک می تواند در صورت نیاز روش بازی را تغییر دهد و یا اسباب بازی هایی که دارای قابلیت دستکاری شدن و تغییر پیدا کردن شرایط بازی را دارند این مهارت را در کودک تقویت می کنند.


 در این زمینه حمایت و راهنمایی شما والدین اهمیت بیشتری پیدا می کند. چرا که ممکن است کودک وقتی در برخورد با اسباب بازی و حل مساله در بازی اش شکست خورد بازی را رها کند و به دنبال حل آن نباشد.


 در این زمینه رفتار والدین اهمیت فوق العاده ای دارد. برای مطالعه ی بیشتر می توانید به بخش مقالات مراجعه کنید. اسباب بازی های دارای پایان باز هم می توانند از این دسته باشند.

 اگر معنای این مهارت را بدانید و در هنگام بازی کودک را راهنمایی کنید، شاید همه ی اسباب بازی ها می توانند این مهارت را در کودک تقویت کنند.

 حافظه ی ما، یعنی قسمتی از مغز که تمام آموخته ها، خاطرات، و تمام آن چیزی که ما به عنوان یک انسان داریم را در خود نگه میدارد، دارای قسمت ها و کارکردهای مختلفی است.


 یکی از مهارت های اجرایی مهم که در اصطلاح علمی به آن حافظه فعال یا حافظه کاری میگوییم، مسئول کمک کردن به ما در طول انجام تکالیف است. به این صورت که وقتی داریم کاری انجام می دهیم اطلاعات مربوط به همان کار و سایر اطلاعاتی که در ذهن داریم و مربوط به همان کار است، در این مخزن نگه داری میشوند. این مخزن که نیاز به تقویت شدن دارد و ما باید در استفاده از آن ماهر شویم به همه ی ما کمک میکند که در انجام کار ها(شغلی، خانوادگی، تحصیلی) با سرعت و دقت بیشتری عمل کنیم.


 در این سن می توانید با خواندن شعر ها و داستان ها و سوال کردن از کودک در مورد محتوای داستان و متن شعر، به راحتی حافظه کودک را تقویت کنید.


 همچنین استفاده از اسباب بازی هایی که دارای تصاویر مختلفی هستند، مانند کارت های دیدآموز و کارت های تیز بین، در صورتی که از آنها به طوری استفاده کنید که کودک خود را ملزم به یادآوری تصاویر کند بسیار مفید خواهد بود.


 خودتان میتوانید قضاوت کنید کودکی که این مهارت را به دست بیاورد چه عملکرد بهتری در تکالیف ریاضی و مدرسه ای خواهد داشت...

برنامه ریزی و الویت بندی یکی از مهارت های اجرایی می باشد و مهارتی است که کودک خیلی زود به آن نیاز پیدا میکند و این نیاز تا آخر عمر همراه او خواهد ماند.


 شاید تعداد خیلی کمی از ما برای برنامه ریزی کردن آموزش دیده و یا تمرین کرده باشیم.

 با تمام فعالیت های روزانه و اسباب بازی ها میتوان برنامه ریزی کردن را در کودک تقویت کرد.


 برنامه ریزی میتواند به سادگی این باشد که ما بدانیم اول باید کدام کار را انجام دهیم و سپس سراغ کار بعدی برویم.
با این تعریف، از این به بعد وقتی کودک شروع به انجام هر فعالیتی میکند(باتوجه به اینکه فعالیت غالب کودک بازی است) کنارش بنشینید و از او بپرسید "اول باید چه کار کنیم؟"

 برای کودکی که زیر دو سال تا سه سال سن دارد و درک کلامی کمتری دارد باید به این صورت رفتار کرد:

جعبه ای که اسباب بازی های کودک را در آن گذاشته اید را بردارید و کنار کودک بنشینید و هر کاری که میکنید را  بیان کنید.


 مثلا برای بازی با کره هوش:

"اول سطل رو میارم. میذارمش اینجا....خب بشینم کنارش. حالا این کره رو برمیدارم. اول باید شکلهاشو پیدا کنم...اینهاش این دایره، اینم ستاره و .... . خب حالا باید اینا رو یکی یکی بزارم سر جاش..."


سعی کنید که همه ی اسباب بازی های کودک را در دسترس او قرار ندهید. به طوری که هر بار کودک میخواد بازی کند به یک یا دو اسباب بازی دسترسی داشته باشد. خیلی از والدین همه ی اسباب بازی های کودک را در یک سطل یا سبد گوشه ای از خانه ریخته اند.


 البته به یاد داشته باشید که هر دو سه روز یک بار(اگر کودک تمایل دارد) اسباب بازی هایی که برای کودک قرار داده اید را عوض کنید و سایر اسباب بازی هایش را در دسترسش قرار بدهید

همه ی ما به طبیعت علاقه مندیم و به آن توجه داریم. اما در اینجا منظور از طبیعت صرفا گیاهان و حیوانات و جنگل ها نیست. ما به محیط اطرافمان، ساختمان ها، خیابان ها و تمام منظره های شهری توجه می کنیم و به تغییرات آن حساس هستیم. اما از بین همه ی ما افرادی که هوش طبیعت گرایانه ی بالاتری دارند دارای این ویژگی های خاص می باشند.


١. علاقه‌مند به موضوعاتی از قبیل گیاه‌شناسی، زیست‌شناسی و جانورشناسی
٢. مهارت در رده‌بندی و فهرست بندی اطلاعات
٣. لذت بردن از باغبانی، کشف طبیعت، پیاده‌روی و چادر زدن در طبیعت
٤.بی‌علاقگی به یادگیری موضوعات بی‌ارتباط با طبیعت

 برای پرورش دادن این هوش در کودک باید ابزار مناسب را در اختیارش قرار دهید. کودک را به فضاهای طبیعی ببرید.


 پارک و جنگل و دریا و .... به موزه های حیات وحش و به باغ وحش بروید و یا اگر حیوان خانگی دارید کودکتان را برای مراقبت کردن از آن و یا اگر کودک بزرگتر است برای کسب اطلاعات در موردش تشویق کنید. 


 برای کودک اسباب بازی هایی که حیوانات و فضاهای طبیعی را در خود دارند تهیه کنید. کودک را نسبت به فضاهایی که با هم در آن قرار می گیرید آگاه کنید و از او بخواهید به محیط توجه کند و آن را برای شما توضیح دهد.


با کودکتان فعالیت های باغبانی انجا بدهید. گل و گیاه بکارید و از آنها با همکاری کودک مراقبت کنید. 
این اسباب بازی ها می توانند به شما در پرورش این هوش کودک کمک کنند.

 مفهوم هوش درون فردی بسیار نزدیک به مفهوم مهارت خودگردانی احساسات و بازداری است

 کسانی که هوش درون فردی بالایی دارند، آگاهی خوبی از وضعیت هیجانی، احساسات و انگیزه‌های خود دارند. این افراد از خودآزمایی، تخیل روزانه، کندوکاو کردن روابط خود با دیگران و برآورد توانایی‌های فردی خود لذت می‌برند. پرورش دادن این هوش در کودک شما هم بسیار ساده و هم بسیار دشوار است.

 شما در تمام طول روز و در هر سنی که کودکتان دارد می توانید به این کاربپردازید. در مورد احساسات و افکاری که دارد از او سوال بپرسید. حتی اگر کودکتان خیلی خردسال است شما در طول روز چند بار در مورد احساسات و افکاری که در خود دارید با او صحبت کنید. درست است که حس می کنید او درکی از گفته های شما ندارد اما بر این احساس غلبه کنید و این کار را انجام دهید.

بگذارید کودک اشتباه کند و از اشتباهات خود درس بگیرد.
وقتی کودک در حال انجام بازی ای است و نمی تواند درست و صحیح بازی کند به جای آنکه راه درست بازی کردن را به سرعت در اختیار او بگذارید از او بخواهید که روندی که در بازی داشته است را برای شما توضیح بدهد و اشتباهات احتمالی خودش را بررسی کند.  اسباب بازی هایی که می توانند در این زمینه به شما کمک کنند:


 اسباب بازی های روی هم چیدنی، مرتب سازی و ساختنی- در این اسباب بازی ها کودک فرصت دیدن اشتباهات خود را دارد
اسباب بازی برای بازی نقش ابتدایی- کودک با بازی کردن نقش بزرگسالان می تواند احساسات خود و دیگران را مرور کرده و آنها را بشناسد.


عروسک ها و اسباب بازی های نمایشی و انگشتی  - اگر در ارتباط با این نوع اسباب بازی ها کودک را تشویق به مراقبت از آنها و صحبت کردن با آنها کنید.

 همه ی دنیای کودکان تخیل آنهاست. شاید این مطلب برای ما بزرگسالان که از دوران کودکی خود دور شده ایم کمتر قابل درک باشد. اما دنیای تخیلات برای کودک جدی تر از چیزی است که شابد ما تصور کنیم! کودکان در تخیلاتشان حل مسائل دنیای واقعی را تمرین می کنند.


 ما بزرگسالان باید اراده کنیم که تخیلاتمان را فعال کنیم. باید به صورت عمدی خود را به دنیای خیالات ببریم و چیزهایی که وجود ندارند را تصور کنیم اما کودک نیازی به تلاش بیشتر ندارد چرا که کودک به طور طبیعی در دنیای تخیل است و دنیای خیالات است که برای او واقعیت و اصالت دارد. داستان نویسان می گویند نوشتن داستان برای بزرگسالان وقتی موفق است که ذهن افراد را به خوبی به تخیل وادار کنیم. اما کودک خود در دنیای تخیل است و همین نکته ی مهمی است که داستان نویسان کودک در نظر دارند.


 با دانستن اهمیت دنیای تخیل کودک باید این نکته را هم اضافه کرد که والدین کودک باید تخیلات کودک را به رسمیت بشناسند و به آنها احترام بگذارند. همچنین فراهم کردن شرایط برای انجام بازی های تخیلی بیشتر و غنی تر، به رشد و پرورش هوشی کودک به شدت کمک می کند.


 علاوه بر این کودکانی که دنیای تخیل فعال تری دارند و تخیلات خودجوش آنان به رسمیت شناخته شده و سرکوب نشده است هیجانات کنترل شده تر و منظم تری دارند. چرا که بار روانی خود را در جریان بازی های خود به نحوی سازگارانه کم می کنند و می تواند روشی خوب برای ابراز احساساتی که نمیتواند در جایی دیگر ابراز کند پیدا کند.   

طبقه بندی و سازمان دهی کردن مهارت های مهمی هستند...یکی از فاکتور های باهوش بودن و موفقیت های تحصیلی و موفقیت در زندگی.


 از طبقه بندی کردن اسباب بازی ها در اتاق کودکی گرفته تا طبقه بندی کردن ایده ها و تصمیمات و تفکرات در بزرگسالی، فرد همیشه و همه جا به این مهارت نیازمند است.


 برای این مهارت میتوانید آموزش را از آشپزخانه تان شروع کنید:
با کمک کودک کاسه ها و بشقاب ها و قاشق ها را طبقه بندی کنید.یک کاسه به کودک بدهید و از او بخواهید ان را روی بقیه کاسه ها بگذارد و به همین ترتیب...


 در بازی با لگو ها با کمک کودک لگو ها را براساس رنگ و شکل و اندازه دسته بندی کنید.


 در سایر بازی ها و کار با بقیه ی اسباب بازی ها این نکته را به یاد داشته باشید که طبقه بندی کردن را به کودک نشان بدهید و از او اینکار را بخواهید.

اسباب بازی های مناسب : ماشین شارژی   |   موتور شارژی







اسباب بازی مناسب گروه سنی: