احساس امنیت، احساسی که نوزاد بیش از همه چیز به آن نیاز دارد!



بازی دان : تصور کنید که به سیاره ی دیگری پا گذاشته اید. سیاره ای که در آنجا موجوداتی زندگی می کنند که از بسیار جهات با شما تفاوت دارند. شما نیز توانایی انجام هیج فعالیتی را جهت مراقبت کردن از خودتان در آن سیاره ندارید. در مکانی کاملا غریبه هستید وچند نفر هستند که از شما مراقبت می کنند.

در این شرایط به چه چیز بیش از همه نیاز دارید؟ بله... اینکه افرادی که از شما مراقبت می کنند، نیاز های اولیه ی شما را جدی بگیرند و آنها را برطرف کنند... این مهمترین نکته است. تا روزی که خودتان بتوانید از خود مراقبت کنید. شما به ثبات و مراقبت نیاز دارید. اما اگر کمی فراتر نگاه کنیم، این ثبات و امنیت در شما چه احساسی را تولید خواهد کرد؟

به نوزاد تازه به دنیا آمده ی خود فکر کنید. او توانایی مراقبت کردن از خود و برطرف کردن نیاز هایش را ندارد. شما مراقبین او هستید و این شمایید که باید ثبات را در دنیای که او به تازگی در آن پا گذاشته است برایش به نمایش بگذارید. اولین احساسی که نوزاد انسان آن را درک می کند و به شدت به آن نیاز دارد، احساس امنیت است! امنیت....

کودک نیاز به احساس امنیت دارد. طبق نظر دانشمندان روانشناسی، کودک در سال اول پس از تولد خود با بررسی میزان امنیتی که از اطرافین خود و در نهایت از جهانی که به آن پا گذاشته است می کند، تصمیم میگرد که به دنیا اعتماد کند یا نه! و این تصمیم را تا آخر عمر و در تمامی روابط و تصمیم ها و مراحل زندگی با خود به همراه دارد و بر اساس آن زندگی خواهد کرد.

باید توجه داشته باشیم که اگر به کودک به صورت افراطی رسیدگی کنیم تصمیم او در مورد دنیا به این صورت شکل خواهد گرفت: دنیا جایی است که همه چیز قابل اعتماد است و نیاز های من به صورت آنی و فوری و بدون هیچ گونه تلاشی برآورده خواهد شد! تصور کنید فردی که چنین تصمیمی برای زندگی خود میگیرد، چه زندگی و چه شخصیت و چه روابطی را در آینده تجربه خواهد کرد!

از طرفی تصور کنید که به نیاز های نوزاد به خوبی رسیدگی نشود و نوزاد گرسنگی، ترس و بی مهری را تجربه کند... آنگاه او به صورت ناخودآگاهانه چنین تصمیمی برای زندگی اش خواهد گرفت: دنیا جایی است که من هر چه تلاش کنم و گریه کنم نیاز هایم برآورده نمی شوند، دنیا جای نا امنی است که به هیچ کس نمی توانم اعتماد کنم! بازهم تصور کنید فردی که چنین تصمیمی برای زندگی خود میگیرد، چه زندگی و چه شخصیت و چه روابطی را در آینده تجربه خواهد کرد!

اگر به سیاره ی دیگری سفر کنیم، و همین برخورد ها با ما انجام شود، ماهم همین تعریف ها را از آن سیاره خواهیم کرد!

یکی از عوامل مهم دیگری که در احساس امنیت و اعتماد کودک به دنیا بسیار موثر است این است که کودک قوانین و روابطی را که بر این دنیا حاکم است را بشناسد. مثلا در سفر شما به سیاره ای که در مورد آن صحبت کردیم، یکی از چیز هایی که به شما در آنجا احساس امنیت و اعتماد خواهد داد این است که روابط علت و معلولی را در آنجا بشناسید. آیا اگر در آن سیاره دست های خود را به یک سنگ بزنید آتش روشن می شود یا فقط آن سنگ تکان می خورد؟ آیا شما می توانید کاری را انجام دهید که منشا آن خودتان باشید، آیا می توانید به این موضوع پی ببرید که هر گاه میخواهید می توانید با گریه کردن به افرادی که از شما مراقبت می کنند بفهمانید که گرسنه هستید؟(گریه علتی برای برطرف کردن نیاز های شما می شود؟) آیا  می توانید هرگاه که خواستید با تکان دادن وسیله ای که به شما داده اند صدای آن را دربیاورید و احساس لذت و تاثیر گذاری کنید؟

کودک شما هم نیاز دارد که برای همه ی این سوالات پاسخ مثبت پیدا کند. بنابراین علاوه بر مراقبت هایی که از او انجام میدهید - که البته نباید افراطی و یا تفریطی باشد - اسباب و لوازمی را در اختیار او قرار بدهید که او احساس تاثیر گذاری بکند: مثلا عروسکی که او بتواند آن را در دست بگیرد و تکان بدهد(سبک و کوچک باشد)، جغجغه ای که کودک بتواند با تکان دادن آن صدای آن را در بیاورد و سایر اسباب بازیهایی که برای نوزادان پیشنهاد می شود.

از این به بعد هرگاه به نوزادتان و کارهایی که برایش انجام می دهید فکر کردید(که البته باید زیاد هم به این مسئله فکر کنید)، خودتان را تصور کنید که وارد دنیایی شده اید که قوانین آن را نمی دانید و توانایی برطرف کردن نیاز های خود را هم ندارید!

نسرین بهنام نژاد، کارشناس ارشد روانشناسی کودک، مسئول گروه پژوهشی بازی دان

 





بازگشت به گروه مراقبت از نوزاد  


نظرات شما درباره این مطلب :

نام :


پست الکترونیکی :


نظر شما در مورد احساس امنیت، احساسی که نوزاد بیش از همه چیز به آن نیاز دارد! :



سایر نظرات :

نظری ثبت نشده است.