وقتی کودک شما به سن 4 تا 6 ماهگی برسد و بتواند با قاشق حریره بخورد، دیگر میتواند طیف گستردهای از مواد غذایی را امتحان کند. بعضی از کودکان برای امتحان کردن طعمهای جدید خیلی مشتاق هستند و بعضی دیگر از کودکان تمایلی به تجربه طعمها و غذاهای جدید ندارند و با اکراه به غذاهای جدید لب میزنند. اما در پایان سال اول زندگی کودک شما میتواند میوهها، سبزیجات و گوشت را با رغبت بخورد و از رنگها، طعمها و بافتهای متفاوت غذاها لذت ببرد.
4 تا 6 ماه: پوره
اولین غذاهای جامدی که کودک شما میخورد باید برای جلوگیری از خفه شدن کودک به صورت پوره باشد. بسیاری از کارشناسان تغذیه توصیه میکنند که از سبزیجات نارنجی شروع کنید (مثلا سیب زمینی، کدو و هویج). پوره میوهها (موز، سیب، گلابی، هلو، آلو) و در نهایت ماست و پوره گوشت و مرغ.
غذای مورد نظر خود را بپزید و سپس با چنگال و یا با مخلوط کن برقی آسیاب کنید. با این کار هم میتوانید صرفه جویی مالی داشته باشید و هم مطمئن باشید که غذا مواد نگه دارنده و قند و نمک اضافه ندارد.
احتیاط: کودک در این سن نباید چغندر، شلغم، هویج، خربزه و اسفناج بخورد زیرا این مواد غذایی درصد بالایی نیترات دارند و میتواند باعث کم خونی شود.
معمولا کودکان چند ماه از غذاهای پوره استفاده میکنند. هر بار که غذای جدیدی به کودک میدهید به نشانههای آلرژیک احتمالی مانند اسهال، استفراغ و یا یبوست که کودک نشان میدهد توجه کنید. ممکن است دفعات اولی که کودک یک ماده غذایی را امتحان میکند صورت خودش را جمع کند، غذا را تف کند و یا حالت تهوع پیدا کند. اما نگران نشوید. این یک واکنش طبیعی به طعمها و بافتهای جدید در دهان است. در وعده بعدی غذایی دوباره امتحان کنید. به احتمال زیاد در طول زمان کودک شما غذای جدید را امتحان خواهد کرد.
6 تا 12 ماهگی: مواد غذایی میکس نشده، غذاهای لقمهای، غذا با قاشق و لیوان. وقتی که دیدید کودک هنگام غذا خوردن دارد غذا را از یک طرف دهانش به طرف دیگر میبرد به این معنا است که او آماده مرحله بعدی است: مواد غذایی درشتتر و ناصافتر. برای این مرحله از مواد غذایی ناصافتر مانند سبزیجات پخته و له شده، پوره سیب زمینی و برنج له شده استفاده کنید. اگر کودک میتواند این مواد غذایی را به خوبی ببلعد، میتوانید در برنامه غذایی او از رشتههای سوپی و یا ماکارونی، سبزیجات پخته، میوههای نرم و گوشت پختهای (با تکه های بسیار کوچک) را هم اضافه کنید.
وقتی مشاهده کردید که کودکتان تکههای غذا را با انگشتان و یا کف دستش برمیدارد و در دهانش میگذارد، به معنای آن است که او برای خوردن غذاهای انگشتی آماده شده است. در کنار رشتههای سوپ پخته شده، سبزیجات، گوشت و میوههای له شده، به او پنیر، زرده تخم مرغ آب پز و نیمرو هم بدهید.
(سفیده تخم مرغ ممکن است برای کودک آلرژی ایجاد کند بنابراین تا پایان یک سالگی بهتر است به کودک سفیده تخم مرغ ندهید). در این زمان میتوانید به کودکتان غذاهای خودتان را هم بدهید البته باید آن غذا به خوبی پخته شده و نرم باشد و به تکه های کوچک تقسیم شود.
معمولا بین 8 تا 9 ماهگی کودکان میتوانند اشیا را به خوبی در دستشان بگیرند. بنابراین در این سن شما میتوانید استفاده از قاشق و یا فنجان را برای اولین بار آغاز کنید. به او نشان بدهید که چگونه باید غذا را با قاشق بردارد و در دهان خود بگذارد. و یا چطور باید فنجان را بلند خود و کنار دهان خود ببرد. زمانی که او این کارها را انجام میدهد او را راهنمایی کند تا بتواند موفقتر باشد. در ابتدا قاشق و فنجان در دستهای او نوسان زیادی دارند و ممکن است کودک غذا را روی صورت، مو و لباس خود و روی زمین بریزد.
در ابتدا زمانی که دارید با قاشق به او غذا میدهید برای تمرین یک قاشق هم به دست خودش بدهید. بعد از چند ماه تمرین و شکست او در اولین جشن تولدش غذا خوردن مستقلانه با قاشق و استفاده از فنجان را یاد میگیرد.
بیشتر بخوانید:
فروشگاه اینترنتی اسباب بازی ، کلیه حقوق این سایت متعلق به بازی دان می باشد و کپی برداری از تصاویر و مطالب آن پیگرد قانونی دارد. «تمامی کالاها و خدمات این فروشگاه، حسب مورد دارای مجوزهای لازم از مراجع مربوطه میباشند و فعالیتهای این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است.»