مهدکودک خوب



یک مهدکودک خوب (مهدکودک ایده آل)باید دارای چه ویژگی هایی باشد ؟

رعایت نظافت

یکی از اصلی ترین ویژگی رعایت نظافت است. کودکان به سبب پایین بودن سطح ایمنی بیشتر از بزرگسالان در معرض ابتلا به بیماری ها قرار دارند، زیرا اکثر انگل ها ، ویروس ها و باکتری ها از طریق دهان وارد دستگاه گوارش میشوند و در بدن مستقر شده و موجب عفونت می گردند. این عفونت ها می توانند باعث بروز مشکلات جدی همانند کم خونی فقر آهن، کاهش رشد در کودکان وبروز مشکلات جسمی و ذهنی و کاهش کارآیی افراد بیمار گردند. رعایت نظافت تا حد زیادی مانع از بیمار شدن کودکان شود. باید کف و دیوار های مهد کودک هر روز نظافت شود، در فصل های سرد سال که کودکان نمی توانند در حیاط بازی کنند و باید تمام مدت در کلاس باشند، از سیستم های تهویه ضد باکتری استفاده شود.در غیر این صورت از پذیرش کودکان در مدت بیماری اجتناب و یا اتاق مجزا و مربی جداگانه ای برای کودک بیمار در نظر گرفته شود.

بهتر است کف کلاس های مهدکودک  پارکت یا تاتمی شده باشد .علاوه بر نظافت و گردگیری روزانه ، پارکت هر روز به وسیله مواد ضد عفونی کننده غیر حساسیت زا شستشو شود.علاوه بر این کودکان موظف هستند کفش های خود را در آورده و دمپایی یا جوراب تمیز به پا داشته باشند.

کلاس هایی با دانش آموزان کم

وجود بیش از ده دانش آموز در کلاس موجب می شود ، مربی خسته شود و نتواند وقت کافی برای کودکان اختصاص دهد.در صورتی که تعداد دانش آموزان ممکن است به بیش از ده-دوازده نفر برسد، توصیه می شود از دو مربی به صورت همزمان استفاد شود.

وسایل بازیوسائل بازی که در مهدکودک در اختیار کودکان قرار می گیرد باید متناسب با سن آن ها باشد و حتماً هنگام بازی ، مربی در کنار کودکان حضور داشته باشد تا کودکان به خود یا دیگران آسیب نرسانند.

وسایلی که دارای قطعات ریز مانند لگوهای کوچک و خمیر بازی باید تحت نظارت مربی مورد استفاده قرار گیرند زیرا احتمال دارد کودکان آن ها را در دهان ببرند.همچنین اسباب بازی ها باید حداقل هفته ای یکبار شسته شوند.

داشتن فضای کافی در حیاط مهد کودک برای بازی و کفِ زمینی که در آن قسمت تاب ، سرسره و وسایلی از این قبیل قرار گرفته است ، با پوشش های ضربه گیر پوشانده شده باشد تا احتمال آسیب جسمی کودک به حداقل برسد .بهتر است وسایل بازی به اندازه ای باشد که به ازاء هر کودک حداقل یک وسیله بازی وجود داشته باشد.مثلاً اگر کلاسی دارای ۱۰ کودک است، باید مجموع وسایل بازی در حیاط به عدد ده برسد.

وضعیت روانی و اجتماعی مربیان

ویژگی های روانی و اجتماعی مربی تأثیر انکار ناپذیری بر عملکرد کودکان دارد. افرادی که در زمینه های مرتبط با کودک به فعالیت می پردازند ، بیشترین میزان سلامت روانی را داشته باشند. متأسفانه در برخی مهدهای کودک مشاهده می شود که از افراد با سطح تحصیلی پایین و افراد ناآگاه به مسائل روانی کودکان به عنوان مربی استفاده می شود.مربی مهدکودک باید کاملاً از نظر روانی سالم باشد و باید حداقل واحدهای درسی دانشگاهی در زمینه ی روانشناسی عمومی، روانشناسی رشد و رواشناسی کودک را گذرانده باشد.علاوه بر این مربی مهد کودک باید از نظر مهارت های اجتماعی نظیر همدلی، کنترل خشم، خویشتن داری و ابراز وجود ،کاملاً توانمند باشد.کودکان به شدت رفتار مربی خود را تقلید می کنند .

 بررسی سلامت روانی مربیان مهدکودک به عهده ی سازمان بهزیستی است و این سازمان نیز برنامه هایی را در این زمینه در دست اجرا دارد،اما والدین نباید از این موضوع غافل باشند و به محض مشاهده کوچکترین رفتار غیر طبیعی باید با مسئول مهد کودک صحبت کند.

تغذیه کودکاندر مهدکودک

تغذیه کودک در مهدکودک امر بسیار مهمی است .در مهدکودک استاندارد، خوردن هله هوله (انواع پفکها،کیک ها،چیپس ها و مواد غیر مغذی)  ممنوع است و میان وعده ی کودکان با مواد غذایی مقوی و خانگی نظیر نان،پنیر و گردو،شیر و عسل، شیر و خرما ، انواع میوه تأمین می شود. در صورتی که وعده غذایی صبحانه یا ناهار در مهدکودک سرو می شود که بهتر است غذا به شیوه ای بهداشتی و با مواد اولیه تازه طبخ شود. از ظروف یکبار مصرف با کیفیت برای تغذیه کودکان استفاده می شود، آب آشامیدنی نیز باید تصفیه شده و خنک باشد.

آموزش کودکان

در مهدکودککودکان باید آموزش های کافی و مناسب در مهدکودک دریافت کنند.سازمان بهزیستی کشور برای مهدهای کودک ، برنامه مشخصی تدوین کرده است که باید طبق آن پیش بروند و به آموزش بپردازند. انتظار می رود کودک مهارت های اجتماعی را به طور نسبی کسب کرده و توانایی حفظ کردن شعر، شناخت رنگ ها، کشیدن نقاشی و ساخت کاردستی های ساده را بدست بیاورد.

انتخاب مهدکودک مناسب

توجه داشته باشید کودک خود را در مهدکودکی ثبت نام کنید که با ویژگیهای فرهنگی خانواده شما هم خوانی داشته باشد. زیرا در تربیت فرزند خود با مشکل روبرو می شوند، زیرا کودک در مهدکودک موضوعی را یادگرفته است که در تناقض با اعتقادات خانواده است و از این رو دچار سردرگمی می شودو کودک دچار سردرگمی می شود ، زیرا کودک در سنین پیش دبستانی توانایی تشخیص صحیح را ندارد. در سنین پیش دبستانی نباید کودک اطلاعات متناقض (و نه متفاوت) در مورد مسائل دریافت کند.بهتر است ارائه دیدگاه های مختلف و متناقض در مورد هدف زندگی و رویکردهای مختلف را تا سنین نوجوانی به تعویق بی اندازید.

گردآورنده نسیم اراسته - کارشناس ارشد بالینی  






بازگشت به گروه مهدکودک و خانه بازی  


نظرات شما درباره این مطلب :

نام :


پست الکترونیکی :


نظر شما در مورد مهدکودک خوب :



سایر نظرات :

نظری ثبت نشده است.