8 نکته در مورد ارائه لگو به کودک:
1. هر چه سن کودکتان کمتر است، در هر نوبت از بازی باید تعداد کمتری لگو در اختیار او قرار بدهید. داشتن لگوهای کمتر در حین بازی برای کودکان خردسال این فایده را دارد که کودک احساس کارآمدی میکند و میبیند که میتواند با تمام لگوهایی که در اختیار دارد بازی کند و از همه آنها استفاده کند. کودک احساس میکند کاری را تمام کرده است و با این تفکر احساس موفقیت خواهد کرد. آستانه تحمل و ظرفیت پایداری توجه کودک در سنین پایینتر کمتر است و در اختیار داشتن لگوهای زیاد باعث میشود او تکلیفی بیش از حد توان توجه و تمرکزش داشته باشد.
2. هر چه سن کودک کمتر باشد باید لگوهایی با قطعات بزرگتر برای او تهیه کنید. عضلات کوچک دست و مهارتهای ظریف حرکتی کودکان به مرور زمان رشد میکنند و تقویت میشوند. اگر کودک به علت ضعف طبیعی که در عضلاتش دارد نتواند از لگوهای خیلی ریز استفاده کند اعتماد به نفسش آسیب دیده و ممکن است علاقهمندیاش را به این اسباب بازی پر سود در سالهای آینده نیز از دست بدهد. همچنین استفاده از لگوهای سایز بزرگ علاوه بر فوایدی که برای رشد شناختی و بازی کودک دارند میتواند روند کسب مهارت در مهارتهای حرکتی را نیز سرعت ببخشند.
3. در ابتدا طرز استفاده از قطعات مختلف لگو را به کودک بیاموزید. میتوانید برای این کار در آغاز بازیاش با او همبازی شوید. شاید کودک خردسال شما در ابتدا نداند که طریقه استفاده از لگو چگونه است و به همین دلیل در بازی با آن به موفقیت و لذتی دست پیدا نکند و شما خیلی زود مشاهده کنید که او به لگو هیچ علاقهای ندارد. شاید حتی در مکالمات با دوستانتان گفته باشید که کودک من علاقهای به لگو نشان نداد و حتی آن را به درستی استفاده نکرد. اما باید اندکی به عقب برگردید و به یاد بیاورید که کودکتان در زمینه بازی با لگو هیچ گونه آموزشی دریافت نکرده است. نباید تصور کنید که آموزش بازی لگو، امر پیچیدهای است کافی است فقط در کنار کودک بنشینید و چند دقیقهای با لگوها بازی کنید.
4. پس از آموزشهای کلی اولیه کودک را آزاد بگذارید تا بازی دلخواهش را انجام دهد و با مشارکت بیش از حد در بازی او مانع خلاقیتش نشوید. گاهی اوقات والدین نمیدانند که آموزشها و راهکارهای آنان به جای اینکه تاثیر مثبتی داشته باشد برای رشد خلاقیت و اعتماد به نفس کودک بسیار مضر است. کودک باید در بازی اش (با هرنوع اسباب بازی) آزمون و خطا کند و به آزمایشگری بپردازد. او در جریان بازی هایش یاد میگیرد که چگونه ایدههایش را به واقعیت تبدیل کند و آنها را به اجرا در بیاورد. بازی، کار کودکان است آنها به وسیله بازی فکر میکنند و افکارشان را به نمایش میگذارند. کمکها و راهنماییهای زیاد والدین موجب میشود کودک کمتر فکر کند، کمتر ایده پردازی کند، کمتر آزمایش کند و درنهایت از برکات این کارها کمتر بهره ببرد. به کودک فرصت اشتباه کردن، خوب بازی نکردن، طبق انتظارات شما بازی نکردن و با سلیقه خود بازی کردن را بدهید.
5. میتوانید با استفاده از اسباب بازی لگو رنگها را به کودک خردسالتان آموزش دهید. اگر کودکتان زیر سه سال سن دارد و برای او لگو تهیه کردهاید هر زمان که می خواهید به او لگو بدهید تا بازی کند ابتدا لگو هایی با یک رنگ به او بدهید. مثلا فقط لگوهای قرمز را به او ارائه کنید. این کار یکی از بهترین و سادهترین روشهای آموزش رنگها به کودکان خردسال است و موجب تقویت توجه و تمرکز آنان نیز میشود. رنگی که به کودک میدهید را مدام نام ببرد. سپس یک رنگ دیگر اضافه کنید و به مرور رنگهای بیشتر. در هنگام بازی با کودک میتوانید بارها از او بخواهید که یک لگو آبی به شما بدهد و برای انجام این کار او را راهنمایی هم بکنید.
6. میتوانید با استفاده از لگو مفاهیم پایه را به کودک آموزش بدهید. مفاهیمی مانند طول، حجم، وزن و همچنین جهتها. در طول بازی ها و با انجام راهکارهای ساده میتوانید از کودک بخواهید که لگوی بلندتر را به شما بدهد و مثالهایی شبیه به این. از کودک بخواهید لگو را پشت، رو، زیر، سمت راست، سمت چپ و یا بالای شیئ یا لگوی مشخصی قرار بدهد. اینها مفاهیم و آموزشهایی هستند که متاسفانه کودکان در بدو ورود به مدرسه به آنها تسلط ندارند و مقدار زیادی از تمرکز آموزش آنها در سال اول دبستان صرف این مفاهیم میشود که والدین میتوانستند به راحتی در طول زمان و در خلال بازی آنها را به کودکان بیاموزند.
7. با استفاده از لگو مفهوم طبقه بندی را به کودکتان آموزش بدهید. این مفهوم را میتوانید از یک سالگی به طور عملی به کودک آموزش بدهید و بعدا از 4 سالگی آموزش آن را سازمان یافتهتر و واضحتر کنید. شما از زمانی که کودکتان با اسباب بازی های مختلف بازی میکند میتوانید هنگام مرتب کردن اسباب بازی هایش، آن دسته از وسایلی که با هم اشتراکاتی دارند را در کنار هم قرار بدهید و از کودک هم بخواهید همین کار را انجام دهد. پس از این تمرینها و آموزشهای مقدماتی میتوانید در هنگام استفاده از لگو، از کودک بخواهید تا در جریان بازی لگو هایی که همرنگ، هم اندازه و هم شکل هستند را در کنار هم قرار دهد. میتوانید با استفاده از خلاقیت خودتان به بازی او شکل جدیدی بدهید (انجام بازی هایی غیر از ساختن سازهای با لگو) و در جریان بازی های دیگر از این طبقه بندیها استفاده کنید.
8. در پایان هر نوبت بازی کودک، از او در مورد چیزی که ساخته است سوالات باز پاسخ بپرسید. مثلا نباید بپرسید که: خانه ساختهای؟ این سوال هم سوالی بسته پاسخ به این معناست که کودک یا در جواب بله میگوید و یا خیر و هم سوالی است که موجب میشود کودک تصور کند صرفا ساختن خانه است که والدینش را راضی میکند و کار مفیدی محسوب میشود.
از طرفی کودک اعتماد به نفسش را در مورد کاری که انجام داده است از دست میدهد چرا که ممکن است چیزی که به چشم شما شبیه خانه است در نظر او یک کارخانه، یک اسطبل و یا یک فرودگاه باشد و به احتمال خیلی زیاد کودک به جای اینکه به شما بگوید نه این خانه نیست و توضیح بدهد که چه چیزی ساخته است به شما مایوسانه خواهد گفت: "آره" و صحبت را با شما ادامه نخواهد داد. بنابراین همیشه از او بپرسیید که چه ساختهای؟ و به توضیحات او با صبوری گوش بدهید و سعی نکنید او را در ساختن یک خانه حرفهای تر راهنمایی کنید. مگر اینکه خودش از شما خواسته باشد.
بیشتر بخوانید:
فروشگاه اینترنتی اسباب بازی ، کلیه حقوق این سایت متعلق به بازی دان می باشد و کپی برداری از تصاویر و مطالب آن پیگرد قانونی دارد. «تمامی کالاها و خدمات این فروشگاه، حسب مورد دارای مجوزهای لازم از مراجع مربوطه میباشند و فعالیتهای این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است.»