وقتی کودک شما شروع به خوردن انواع مختلفی از غذاها میکند سعی کنید در هر وعده غذاهای سالم بخورد. از مواد غذاییای استفاده کنید که رنگهای متنوعی دارند، زیرا این مواد برای کودک جالب و سرگرم کننده هستند. هرم مواد غذایی، توصیههایی در مورد استفاده از مواد غذایی متنوع در هر وعده دارد:
- نان، غلات و حبوبات (شامل ماکارونی، برنج، حبوبات، سیب زمینی) برای تولید انرژی، تامین فیبر، آهن و ویتامین B و E بدن
- میوه و سبزیجات: فیبر، ویتامین A و E و اسید فولیک
- گوشت، مرغ، ماهی (سویا، تخم مرغ) برای پروتئین، آهن و ویتامین B
- شیر و سایر فراوردههای لبنی (پنیر و ماست) برای پروتئین، کلسیم و ویتامینهای A و D
به کودک چه مقدار غذا بدهم؟
معمولا کودکان در هر وعده غذایی به اندازه یک شیشه کوچک شیرخوری نوزادان غذا میخورند. اما بعضی از کودکان اشتهای کمتر و یا بیشتر دارند. غذا دادن به کودک را با مقدار کم آغاز کنید. (یک قاشق غذا خوری از هر غذا) و اگر کودک میل به غذای بیشتر نشان داد غذا دادن را ادامه دهید.
نباید به هیچ وجهی کودک را مجبور به غذا خوردن بکنید. اگر به کودکتان غذاهای متنوع و سالمی میدهید او به طور طبیعی دارای توانایی غذا خوردن به حدی که نیاز دارد میباشد. نشانههای سیر شدن کودکتان را بشناسید. او دهانش را میبندد، سرش را تکان میدهد، سرش را بر میگرداند. غذا را با دستش پس میزند و یا غر میزند. همه اینها نشانههای آن است که شما باید غذا دادن را متوقف کنید.
به کودک چه مقدار شیر بدهم؟
از 6 تا 12 ماهگی کودک باید غذاهای جامد زیادی بخورد و شیر خوردن باید کم شود. اگر کودک شما شیر خودتان را میخورد. 3 تا 5 وعده شیر خوردن در طول روز طبیعی است. اگر کودک از شیشه شیر میخورد نباید بیشتر از 5 تا 6 شیشه در روز بخورد. بعد از اینکه کودک شما یک ساله شد در یک روز باید 3 تا حداکثر 4 شیشه در روز بخورد.
وقتی که نوزادان بیش از حد شیر بخورند با آن سیر میشوند و دیگر میلی به خوردن غذاهای جامد ندارند. این اتفاق منجر به کم خونی و اختلالات رشدی برای کودکان میشود. راهی که برای برقراری تعادل میان غذاهای جامد و شیر وجود دارد این است که ابتدا کودک را با غذاهای جامد سیر کنید و سپس به او شیر بدهید.
اگر بتوانید تا قبل از یک سالگی کودک با لیوان به او شیر بدهید به این روند کمک کردهاید. البته به یاد داشته باشید که نباید از آب میوه به جای شیر استفاده کنید. میتوانید در روز یک لیوان به کودک آب سیب یا آب هویج بدهید اما اگر بیش از یک وعده به او آب میوه دادید ممکن است کودک اسهال بگیرد و دندان هایش پوسیده شود و دچار مشکلات رشدی شود.
نکات ایمنی سایر مواد غذایی
کودکان نسبت به بیماری و صدمات بسیار آسیب پذیرند. بنابراین از این اقدامات احتیاطی هنگام غذا دادن به کودکتان استفاده کنید.
• از خفگی کودک جلوگیری کنید. غذای کودک باید نرم و به تکههای کوچک تقسیم شده باشد. از غذاهایی که دارای تکههای بزرگ گوشت هستند استفاده نکنید. انگور، هویج خام، ذرت، آجیل و آب نبات نباید در دسترس کودک باشد.
• برای کودک صندلی غذا خوری تهیه کنید تا موقع غذا خوردن بنشیند و شما بتوانید در هر زمان او را زیر نظر داشته باشید. برای احتیاط بیشتر کمکهای اولیه برای خفگی را آموزش ببینید.
• از سوختگی جلوگیری کنید. غذا و یا شیر کودک را در ماکروویو گرم نکنید زیرا احتمال اینکه کودک را بسوزاند خیلی زیاد است.
• از مسمومیت غذایی جلوگیری کنید. قبل از یک سالگی نباید به کودک عسل بدهید. چرا که ممکن است باعث مسمومیت شود. پس از اینکه پوشک کودک را عوض کردید دستهای خود را به خوبی بشویید همچنین وقتی که به گوشت خام دست میزنید. به هر شکل قبل از اینکه شیر و یا غذای کودکتان را آماده کنید دستهایتان باید به خوبی شسته شود.
اگر کودک شروع به غذا خوردن در ظروف کرده است و دیگر شیر نمیخورد، مراقب باشید ظروفی که استفاده میکنید کاملا تمیز باشند.
بیشتر بخوانید:
فروشگاه اینترنتی اسباب بازی ، کلیه حقوق این سایت متعلق به بازی دان می باشد و کپی برداری از تصاویر و مطالب آن پیگرد قانونی دارد. «تمامی کالاها و خدمات این فروشگاه، حسب مورد دارای مجوزهای لازم از مراجع مربوطه میباشند و فعالیتهای این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است.»